Opleiding Professioneel Coach

Deze zeer intensieve opleiding is bij uitstek geschikt voor mensen die professioneel coach willen worden. En die in twee maanden een erkend diploma willen halen waarmee je als professional aan de slag kunt. De opleiding is intensief en hooggewaardeerd. Het is ook mogelijk om tijdens de intensieve periode van de opleiding persoonlijk begeleid te worden door een persoonlijke coach.

In de opleiding gaan we met jou aan de slag om erachter te komen wie jij bent als coach en hoe jij met jouw authentieke energie mensen door middel van coaching kunt helpen. Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan je persoonlijke competentieprofiel, aan je visie, aan je missie en aan jouw opleidingsdoelen. Verder gaan we aan de slag met jouw coachvaardigheden: hoe zet je mensen in beweging, hoe bouw je een sessie op, hoe ga je om met weerstand tijdens veranderingsprocessen en welke nieuwe interactieve werkvormen kun je daarbij gebruiken? Hoe ontwikkel je een eigen stijl van coachen en wat is innovatief coachen?

Opzet van de opleiding

Om als Professioneel Coach aan de slag te kunnen met een erkend diploma heb je 46 lesuren nodig. Al onze opleidingen tot professional zijn inclusief een examen. Als je het diploma behaald hebt, wordt dit erkend door de beroepsvereniging SPOTCER en kun je daarmee direct in de praktijk aan de slag. Ook behoort bij onze beroepsopleidingen een jaar coaching on the job, zodat je altijd weer op de expertise van de Academie terug kunt vallen. Al onze beroepsopleidingen bestaan uit 10 dagen (totaal 60 lesuren).

De opleiding bestaat uit:

 • Basisdag Coachen (18 februari 2022 & 10 maart 2022 = VOL)
 • 4 Verdiepingsdagen Coachen (17, 18, 24 en 25 maart 2022)
 • Keuzeworkshops (26 maart 2022)
 • Oefen- en Examendagen (7, 8, 9 en 10 april 2022)

Optioneel: Ook kun je tijdens de opleiding deelnemen aan een 4-daagse module Grensverleggend Trainen en Coachen in Marrakech (data zijn op dit moment nog niet bekend) en/of de Transformatiereis naar de woestijn in Marokko (ook deze data volgen nog). Klik op Transformatiereizen voor meer info.

Waaruit bestaat de opleiding?

Basisdag Coachen (18 februari, 10 maart = VOL)

In deze start van de opleiding gaat het over jou. Wat zijn jouw persoonlijke competenties? Wie ben jij als Coach? Wat zijn jouw basistalenten? Hoe kan jij met jouw talenten mensen helpen? Iedereen is namelijk een ander soort coach en deze dag maken we een begin met het ontdekken van jouw specifieke basisenergie. We werken deze dag o.a. met de vakken Creatief Denken, Kleurprofilering en Oplossingsgericht Coachen. Je bent deze dag in een inspirerende energieke omgeving waar je samen met een kleine groep aan de slag gaat om de basis van het coachvak te leren. Je ontdekt waar je eigen talenten en tekortkomingen liggen, je krijgt inspiratie om interactief en innovatief te coachen, je krijgt nieuwe werkvormen en methodes aangereikt om mensen te inspireren, je leert hoe je een coachingssessie op moet bouwen, je krijgt een nieuwe visie op het coachen, en je leert hoe je je eigen authenticiteit kunt gebruiken om te coachen.

4 Verdiepingsdagen (17, 18, 24 en 25 maart)

Professioneel Coachen (17 maart)

Op deze dag leer je een aantal professionele coaching technieken. We gaan aan de slag met modellen o.a. GROW model), oplossingsgericht coachen, authentiek spreken en coachen, life- en loopbaancoaching en team-coaching. Ook gaan we in deze module verder uitzoeken hoe je met jouw authentieke energie mensen als coach van dienst kunt zijn. Je gaat leren je eigen stijl van coachen te ontwikkelen. Verder gaan we aan de gang met het stellen van vragen, want het is voor een coach van belang, dat je altijd weer op zoek gaat naar de vraag achter de vraag.

Inspirerend en Intuïtieve Coachen (18 maart)

Het is in deze tijd steeds belangrijker dat je gebruik leert maken van je intuïtie. In deze module leer je hoe je meer en meer kan luisteren naar je gevoel, hoe je je eigen intuïtie meer kan ontwikkelen en hoe je je intuïtieve vermogens van een ander kan aanwakkeren. Bij Intuïtief Coachen gaan we spelenderwijs gebruik maken van onze intuïtie. We werken met beelden, vormen, kleuren, foto’s, film, muziek e.d. om innerlijke beelden tot uitdrukking te brengen.

Voor een coach is het ook belangrijk om ook een stukje inspiratie mee te geven. Inspiratie is voeding voor de geest en vormt vaak de eerste zaadjes om mensen in beweging te krijgen. In deze module leer je hoe je mensen kunt inspireren, kunt motiveren, kunt enthousiasmeren en in beweging kunt zetten. Je maakt hierbij gebruik van verhalen, beelden, metaforen.

Coachen met Creatieve Middelen en Creatiekracht (24 maart)

In deze module leer je hoe je als coach interactieve, creatieve media kunt integreren binnen coachingsessies. Er wordt gewerkt met verschillende creatieve werkvormen zoals bijv. beelddenken, kunst, kleuren, schilderen, tekenen, muziek, film, fotografie, theater, koken en andere creatieve vormen, die een coachingssessie kunnen verrijken en die je in kunt zetten om creatieve output te stimuleren. Je leert in deze module hoe en wanneer je creatieve sessies kunt inzetten binnen coaching en welke werkvormen je hierbij kunt gebruiken.

Ook maken we in deze module gebruik van Creatieregie en de Future Focus Field methode, waarmee je nieuwe toekomstbeelden kunt creëren. Met behulp van inspirerende werkvormen worden nieuwe ideeën, idealen en wegen ontdekt, waardoor de geest gevoed en gemotiveerd kan worden in een bepaalde richting.

Systemisch Coachen (25 maart)

Deze module is gericht op systemisch coachen. In deze tijd is systemisch werk, oftewel het werken met opstellingen een uiterst effectieve en heldere methode om informatie over systemen op te halen. Hierdoor kan er snel en doeltreffend inzicht en bewustzijn worden aangebracht in vastzittende en geblokkeerde systemen. Je leert in deze module hoe je systemisch werken als coach in kunt zetten, welke vormen je kunt gebruiken en hoe je als coach inzicht kan bieden in de grote verscheidenheid van systemen waar mensen zich in bevinden.

Keuzeworkshops (26 maart)

Voordat je richting je eindexamens gaat, kun je op deze dag deelnemen aan allerlei verschillende workshops. Hierin kun je inspiratie opdoen als coach en als trainer, je doelstellingen helder krijgen, je doelgroep vinden, ontdekken met welke vragen je nog zit en kun je leren hoe je zelf een workshop ontwikkelt. Deze dag biedt beleving en inspiratie voor alle opleidingen. En kun je zelf kiezen aan welke workshops je deel wilt nemen. Denk hierbij aan o.a.:

 • Theater maken
 • Creativiteit
 • Stembevrijding
 • Workshopontwikkeling
 • Mediteren
 • Creatief Denken
 • Coachingsvormen

  Oefendag- en examendagen (7, 8, 9 en 10 april)

  Het laatste gedeelte van je opleiding bestaat uit oefen- en examendagen. Deze dagen verblijf je intern bij ons op een externe locatie en doe je inspiratie op voor je workshop door allerlei verschillende workshops te volgen, werk je aan het ontwikkelen van een eigen workshop, oefen je coach gesprekken met trainingsacteurs en krijg je begeleiding op diverse vlakken om je klaar te stomen voor je examen. Deze dagen zijn inclusief overnachtingen en eten. Op zaterdag 9 april doe je examen.

  Op zondag 10 april is de afsluiter van het externe weekend, met de grote enneagramdag. Dit is een speciale dag in het teken van het Enneagram, een eeuwenoude diagnostische tool waarbij je ontzettend veel kan leren over alle Enneagramtypes, hun bijbehorende kenmerken, motieven en gedragingen. Een leuke en interessante dag die je als coach, trainer, transformatie trainer of trainer Nieuwe Denken absoluut niet mag missen!

  Wat kan je in deze opleiding leren?

  • Inspirerend en Innovatief Coachen
  • Inspirerend en Innovatief Coachen o.a. met doelen stellen en richting bepalen
  • Gesprekstechnieken, leren feedback geven
  • Reflecteren, evalueren, waarnemen en luisteren
  • De kunst van het vragen stellen en de kunst van het vinden van de vraag die achter de vraag zit
  • Zelfkennis en inzicht
  • Je eigen stijl van coachen ontdekken
  • Onderzoeken wat je eigen talenten en valkuilen zijn
  • Werken met coachmodellen (o.a. het GROW-, SMART- en STAR-model)
  • Coachen met Creatieve Middelen (integreren van interactieve, creatieve middelen binnen coachgesprekken)
  • Intuïtief Coachen (spelenderwijs gebruikmaken van je intuïtieve vermogens als coach)
  • Teams Coachen
  • Loopbaancoachen
  • Coachen met Opstellingen
  • Coachen met het Enneagram

  Transformatiereizen

  Als je deze opleiding Professioneel Coachen volgt, heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Transformatiereizen. Wij bieden 2 Transformatiereizen aan, waarvoor je je optioneel kunt aanmelden:

  • Grensverleggend Trainen en Coachen in Marrakech (data zijn op dit moment nog niet bekend)
  • Transformatiereis Marokko (data op dit moment nog niet bekend)

  Voor meer info klik hier.

  SPOTCER

  Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert coachopleidingen en certificeert coaches, maar helpt ook startende coaches bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze coachopleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag één keer worden herkanst.

  Hoe zet ik mijzelf in de markt?

  De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een workshop “hoe zet ik mijzelf in de markt”. Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainers en coaches. Ook deze “coaching on the job” is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

  Locatie en overnachten

  De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt tussen de eerste en tweede opleidingsdag natuurlijk thuis slapen, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van “bed op slaapzaal” op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek.

  Kosten

  • € 3.750 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP’er bent (je hoeft dan geef btw te betalen, omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn).
  • € 4.150 (excl. btw) als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

  Gedurende de trainingsdagen van 7 t/m 10 april op een externe trainingslocatie worden er bovendien verblijfskosten in rekening gebracht voor logies, maaltijden en drankjes van € 75 per dag.

  Vergoeding Scholing

  Veelal worden de kosten voor deze opleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

  Advies

  Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen.

  Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

  Aanmelden

  Om je aan te melden voor de Opleiding Professioneel Coach klik je op Aanmelden en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur.

  Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meld je je aan voor deze opleiding.