Opleiding Transformatie Trainer/Systemisch Werken

De Academie voor Innovatief Trainen had de eerste Opleiding tot Transformatie Trainer. Mensen die deze opleiding in de afgelopen jaren gedaan hebben, zijn pioniers op het gebied van Transformatie en Systemisch Werk. En zij hebben al vele reorganisatie- en transformatieprocessen begeleid.

Nu, na de Coronacrisis is transformatie niet meer een luxe, maar een must geworden. We moeten de wereld op een nieuwe manier uitvinden en vormgeven. Transformatie Trainer/Systemisch Werken is daarmee een vak geworden van de toekomst. Want de hele wereld zal een nieuw begin moeten maken met anders leren denken, anders leren voelen, anders leren kijken. Veranderen is niet voldoende meer. Er is Transformatie, oftewel een blijvende verandering nodig om deze wereld opnieuw vorm te geven. Dit is een enorme uitdaging en de wereld heeft nu zeker veel mensen nodig, die dit proces willen en kunnen begeleiden.

Opzet van de opleiding

Om als Transformatie Trainer en Systemisch Werker aan de slag te kunnen met een erkend diploma heb je 46 lesuren nodig. Al onze opleidingen tot professional zijn inclusief een examen. Als je het diploma behaald hebt, wordt dit erkend door de beroepsvereniging SPOTCER en kun je daarmee direct in de praktijk aan de slag. Ook behoort bij onze beroepsopleidingen een jaar coaching on the job, zodat je altijd weer op de expertise van de Academie terug kunt vallen. Al onze beroepsopleidingen bestaan uit 10 dagen (totaal 60 lesuren).

De opleiding bestaat uit:

 • Basisdag Transformerend Trainen/Systemisch Werken (18 februari 2022 & 10 maart 2022 = VOL)
 • 4 Verdiepingsdagen Transformerend Trainen/Systemisch Werken (17, 18, 24 en 25 maart 2022)
 • Keuzeworkshops (26 maart 2022)
 • Oefen- en Examendagen (7, 8, 9 en 10 april 2022)

Optioneel: Ook kun je tijdens de opleiding deelnemen aan een module Grensverleggend Trainen in Marrakech of de Transformatiereis naar de woestijn in Marokko. Klik op Transformatiereizen voor meer info.

Waaruit bestaat de opleiding?

Basisdag (18 februari, 10 maart = VOL)

Wat is transformatie? Op welke manieren en in welke vormen kan ik mensen transformerend begeleiden? Wat is systemisch werk? Hoe kan ik als trainer/coach werken met opstellingen? Wat voor opstellingen zijn er? Hoe en wanneer gebruik ik welke opstelling? Wie ben ik? (wat is mijn aard, persoonlijkheid, ziel, geest). Wat zijn mijn persoonlijke talenten in het begeleiden van processen?

Op deze Basisdag breng je jezelf in kaart en doen we praktische systemische oefeningen om meer zich te krijgen op jezelf, het systeem, je beperkende overtuigingen, je missie en je mogelijkheden. Daarnaast maak je tijdens deze Basisdagen ook kennis met de andere deelnemers en met de docenten.

4 Verdiepingsdagen (17, 18, 24 en 25 maart 2022)

Transformerend Trainen en Coachen 1 (17 maart 2022)

Op deze dag werken we met je heldere vermogens: hoe kom je aan je informatie? Hoor, zie of voel je dingen helder? Door middel van oefeningen krijg je meer helderheid welke kanalen er van jou openstaan om informatie te ontvangen. Dat is bij iedereen weer anders. Daarnaast doen we ook oefeningen om contact te krijgen met je gidsen, hogere leiding en je persoonlijke missie.

Transformerend Trainen en Coachen 2 (18 maart 2022)

Werken met energie. Alles is energie. In deze module gaan we kijken wat jouw eigen energie is, hoe je voor een groep staat, waar je talenten liggen als coach of trainer, hoe je met de energie van een groep omgaat, hoe je een goed lesprogramma opbouwt en hoe je de energie hoog kunt houden. Ook wordt op deze dag aandacht besteed aan het individueel transformerend coachen.

Transformatie en Creatiekracht (24 maart 2022)

In deze module maken we  gebruik van Creatieregie en de Future Focus Field methode, waarmee je nieuwe toekomstbeelden kunt creëren. Met behulp van inspirerende werkvormen worden nieuwe ideeën, idealen en wegen ontdekt, waardoor de geest gevoed en gemotiveerd kan worden in een bepaalde richting. Je leert hoe je daadwerkelijk kunt creëren.

Transformerend/Systemisch Werk (25 maart 2022)

Deze module is gericht op systemisch coachen. Als transformatie coach is het belangrijk dat je leert hoe je systemisch mensen kunt coachen. In deze tijd is systemisch werk, oftewel het werken met opstellingen een uiterst effectieve en heldere methode om informatie over systemen op te halen. Hierdoor kan er snel en doeltreffend inzicht en bewustzijn worden aangebracht in vastzittende en geblokkeerde systemen. Je leert in deze module hoe je systemisch werken als coach in kunt zetten, welke vormen je kunt gebruiken en hoe je als coach inzicht kan bieden in de grote verscheidenheid van systemen waar mensen zich in bevinden.

Keuzeworkshops (26 maart 2022)

Voordat je richting je eindexamens gaat, kun je op deze dag deelnemen aan allerlei verschillende workshops. Hierin kun je inspiratie opdoen als coach en als trainer, je doelstellingen helder krijgen, je doelgroep vinden, ontdekken met welke vragen je nog zit en kun je leren hoe je zelf een workshop ontwikkelt. Deze dag biedt beleving en inspiratie voor alle opleidingen. En kun je zelf kiezen aan welke workshops je deel wilt nemen. Denk hierbij aan o.a.:

 • Theater maken
 • Creativiteit
 • Stembevrijding
 • Workshopontwikkeling
 • Mediteren
 • Creatief Denken
 • Coachingsvormen


Oefen- en examendagen (7, 8, 9 en 10 april)

Het laatste gedeelte van je opleiding bestaat uit oefen- en examendagen. Deze dagen verblijf je intern bij ons op een externe locatie en doe je inspiratie op voor je workshop door allerlei verschillende workshops te volgen, werk je aan het ontwikkelen van een eigen workshop, oefen je coach gesprekken met trainingsacteurs en krijg je begeleiding op diverse vlakken om je klaar te stomen voor je examen. Deze dagen zijn inclusief overnachtingen en eten. Op zaterdag 9 april doe je examen.

Op zondag 10 april is de afsluiter van het externe weekend, met de grote enneagramdag. Dit is een speciale dag in het teken van het enneagram, een eeuwenoude diagnostische tool waarbij je ontzettend veel kan leren over alle enneagramtypes, hun bijbehorende kenmerken, motieven en gedragingen. Een leuke en interessante dag die je als coach, trainer, transformatie trainer of trainer Nieuwe Denken absoluut niet mag missen!

Transformatiereizen

Als je deze opleiding volgt, heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Transformatiereizen. Wij bieden 2 Transformatiereizen aan, waarvoor je je optioneel kunt aanmelden:

 • Grensverleggend Trainen en Coachen in Marrakech (data zijn op dit moment nog niet bekend)
 • Transformatiereis Marokko (data zijn op dit moment nog niet bekend)

Voor meer info klik hier.

SPOTCER

Wij zijn aangesloten bij de Beroepsorganisatie SPOTCER. Deze organisatie controleert coachopleidingen en certificeert coaches, maar helpt ook startende coaches bij het zoeken van passende klanten. Daarnaast is onze coachopleiding ook erkend door de CRKBO. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers. Een examenpoging mag één keer worden herkanst.

Hoe zet ik mijzelf in de markt?

De Academie organiseert in samenwerking met beroepsorganisatie SPOTCER voor iedereen die een erkend diploma heeft een workshop “hoe zet ik mijzelf in de markt”. Op deze dag krijg je allerlei handige tips hoe je als ZZP-er voor jezelf kan beginnen of hoe je samen een groepspraktijk op kan zetten, hoe je aan klanten kan komen, etc. Daarnaast verzorgt SPOTCER in samenwerking met de Academie ook intervisiedagen voor startende trainers en coaches. Ook deze “coaching on the job” is de eerste maanden na je eindexamen gratis.

Locatie en overnachten

De opleiding wordt gegeven in onze InspiratieKamers te Arnhem. Je kunt tussen de eerste en tweede opleidingsdag natuurlijk thuis slapen, maar het is ook mogelijk om in Arnhem te overnachten. Er is een mogelijkheid van Basis-overnachten van “bed op slaapzaal” op de trainingslocatie. Voor wie wat meer luxe wil, kan ook Hotel Karel boeken. Dit is bij de InspiratieKamers om de hoek.

Kosten

Opleiding tot Transformatie Trainer/Coach

 • € 3.750 als je de opleiding zelf betaalt of ZZP’er bent (je hoeft dan geen btw te betalen, omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn).
 • € 4.150 (excl. btw) als je werkgever of een instantie de opleiding voor je betaalt.

Gedurende de trainingsdagen van 7 t/m 10 april op een externe trainingslocatie worden er bovendien verblijfskosten in rekening gebracht voor logies, maaltijden en drankjes van € 75 per dag.

Vergoeding Scholing

Veelal worden de kosten voor deze opleiding vergoed door de werkgever, maar er zijn ook al heel veel deelnemers die de opleiding vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject (en/of gesubsidieerd als deel van een reïntegratie- of omscholingstraject). Je kunt hierover navraag doen bij ons of bij de instantie die jou op dit moment begeleidt.

Advies

Wil je meer informatie of wil je weten of deze opleiding voor jou geschikt is, dan kan je bellen met één van onze opleidingsadviseurs (06-42898548 of 06-46432551) of een adviesgesprek aanvragen door hier te klikken. Je wordt dan teruggebeld door één van onze adviseurs. Het is ook mogelijk om een Skypegesprek of een telefonisch adviesgesprek aan te vragen.

Maar mocht je zelf al gewoon overtuigd zijn, dat de opleiding geschikt voor je is, schrijf je dan zo snel mogelijk in. Je krijgt dan binnen 3 werkdagen bericht of wij je kunnen plaatsen.

Aanmelden

Om je aan te melden voor de opleiding Transformatie Trainer/Coach klik je op Aanmelden en vul je het formulier in. Hierna krijg je automatisch een mailtje waarmee je je aanmelding dient te bevestigen. Daarna ontvang je een bevestiging met alle opleidingsinfo (locatie adres, tijden, etc.) en de factuur.

Door dit formulier in te vullen en aan ons te versturen meld je je aan voor deze opleiding.